Vriendin

Oud worden is niet altijd even gemakkelijk maar het alternatief is ook niets dus maken we er maar wat van.  Dat moet de zeventigjarige man gedacht hebben toen ik hem een tijdje volgde in opdracht van zijn vrouw. De ongeveer even oude vrouw ontving mij in haar woning in Zwolle, een grote villa met een imposante oprijlaan. Ik wist niet eens dat er dergelijke huizen in Zwolle stonden. De man werkte nog steeds enkele dagen per week in zijn eigen fabriek die hij inmiddels officieel had overgedragen aan zijn zoon. Volgens zijn vrouw zou hij in ieder geval elke zaterdag naar de fabriek gaan, echter had zij vernomen dat hij er nooit op zaterdag zou zijn.

Los daarvan had zij hem zelf enige tijd daarvoor in zijn auto zien rijden met een jongere vrouw naast zich. Door deze feiten was ze erg wantrouwend geworden maar durfde hem er nog niet mee te confronteren. Daarom had ze besloten mij in te schakelen.  Ongeveer een uur later had ik voldoende informatie om een onderzoek te starten. Op een dag dat de man, volgens eigen zeggen, naar zijn werk zou gaan, ben ik gaan posten bij de woning. Op een gegeven moment vertrok hij in zijn forse BMW 7 serie maar hij ging niet naar zijn werk. Na ongeveer 20 minuten te hebben gereden stopte hij in een straat bij een woning waar een circa 40 jarige vrouw stond te wachten. De niet onaantrekkelijke donker harige vrouw stapte in de auto en kuste de man uitgebreid, wat ik vastlegde op video.

Na enkele minuten reden ze weer weg, ik volgde op gepaste afstand zonder op te vallen. Ongeveer 25 minuten later kwamen we aan bij een jachthaven in de buurt van Giethoorn. Van zijn vrouw wist ik dat ze daar een motorjacht hadden liggen in een winterberging maar wel in het water. Ze parkeerden de BMW en liepen hand in hand naar de boot. In de berging lagen zo’n 10 boten naast elkaar en  overdekt in het water. De berging werd achter hun weer afgesloten zodat ik slechts vanaf de kant een deel van de boot kon zien. De gordijnen in de kajuit waren open zodat ik met de zoom functie van de videocamera kon zien wat ik moest zien en vastleggen op band. Even later gingen de gordijnen dicht en zag ik alleen nog maar een constante golfbeweging in het verder stilstaande water. Anderhalf uur later vertrokken ze weer in de richting van Zwolle. Halverwege stopte ze bij een restaurant en dronken koffie waarbij ik het tafeltje naast hun bezette en ook een kopje koffie bestelde.

Ze waren zo druk met elkaar bezig zodat ze geen enkele aandacht voor de rest van de gasten hadden. Delen van het gesprek ving ik op en daaruit was duidelijk op te maken dat ze plannen maakte voor een nieuwe afspraak. Ik wist genoeg en vertrok. De volgende dag ging ik naar de opdrachtgever en liet haar de opgenomen beelden zien. Haar verbazing was van haar gezicht af te lezen. “Ik wist niet dat hij dat nog kon” was haar onverbloemde reactie die ze mij uitte. De videoband heb ik achtergelaten en de beknopte rapportage met bijgevoegde factuur heb ik haar toegezonden. Later hoorde ik dat de man zijn “vriendin” betaalde voor haar diensten.