Vreemd verzoek

Enkele malen per jaar benaderen cliënten mij met verzoeken waarbij ik direct al een raar gevoel heb. Maar omdat ik meestal eerst onderzoek moet doen alvorens ik kan concluderen dat er sprake is van dwaling van de cliënt, reageer ik normaal gesproken, niet afwijzend op een verzoek. Recent werd ik benaderd door een nette dame van over de tachtig jaar. Ze woonde zelfstandig in een twee onder een kap woning had een jachthond en reed nog auto.

Kortom een zelfstandige vrouw. Uit de gesprekken die ik met haar voerde bleek algauw dat er iets niet klopte. De buren waren al enkele jaren bezig om haar uit de woning te krijgen, de reden was haar niet bekend. Zo liet zij mij weten. Ze doen dat door nachten lang harde muziek te draaien op een cd speler of een computer. Ook bliezen ze smerige lucht in de kruipruimte die dan bij haar weer naar boven komt in haar woning. Volgens haar doen ze dat met een grote motor. De stank wisselt van tectyl naar zeep lucht maar ook rozen lucht. Op enig moment liet ze mij een lijst zien waarop ze enkele jaren aantekeningen had staan van data en tijdstippen van de overlast. Ook had ze letterlijke teksten van liedjes opgeschreven.

Tot mijn verbazing ging het hier om uitgetypte lijsten, getypt op een oude typemachine want een computer had ze niet. Menig maal had ze de politie gebeld als er weer overlast was, maar telkens als die kwamen was er niets meer te horen of te ruiken. Zo heeft ze mij ook enkele keren in de nacht gebeld, toen ik aankwam was alles weer normaal. Haar advocaat liet haar weten geen zaak te kunnen starten als er niet ook getuigen waren die konden verklaren dat er inderdaad overlast is. Kinderen en andere directe familie had ze niet zo liet ze mij weten. Ik heb contact opgenomen met de wijkagent, de thuishulp organisatie en de huisarts. Natuurlijk mochten die mij niet zomaar alles vertellen over de medische toestand van mevrouw, maar duidelijk werd wel dat ze allemaal van mening waren dat het aan de dame zelf ligt. Dat vermoeden had ik na twee gesprekken met haar al.

Elke keer als ik daar over begin klopt het natuurlijk niet en weet ze zeker dat ze gelijk heeft. Totaal ben ik circa 7 keer bij de woning geweest en heb niets waargenomen. De laatste keer was er veel herrie en stank, ik kon echter niets horen of ruiken. Later heb ik een net rapportje geschreven en haar gemeld dat ik het dossier sluit. Wel heb ik nog een briefje naar haar huisarts gestuurd met mijn bevindingen. En contact opgenomen met de wijkagent.