Foute opdrachtgever

Een tijdje geleden werd ik benaderd door een Amerikaan die mij belde uit Texas. Hij sprak redelijk Nederlands en vertelde dat hij voor een bedrijf werkte dat ook in Nederland actief is. Het bedrijf heeft een filiaal in Lelystad en de man is met enige regelmaat in Nederland. Meneer Johnson, zo wilde hij genoemd worden, zou een maand later weer voor zaken in Nederland zijn. In het kort schetste hij mij de reden van zijn telefoontje. In Apeldoorn heeft hij een vriendin die verpleegster is zo vertelde hij mij. Met haar wilde hij enkele maanden later gaan trouwen maar hij vertrouwde haar niet helemaal, of ik haar een tijdje in de gaten wilde houden.

Ik vertelde wat de gebruikelijke tarieven zijn voor dergelijke onderzoeken en dat hij van te voren een aanbetaling moest doen en tevens een overeenkomst zou moeten tekenen. Dit alles was geen probleem, hij zou direct het genoemde bedrag overmaken en de overeenkomst kon gefaxt worden. Nadat ik alle gegevens genoteerd had ben ik mij gaan verdiepen in deze zaak en heb hem toen laten rusten tot de betaling binnen was, dat bleek na enkele dagen al het geval te zijn. De bedoeling was om bij het huis van de vriendin enkele dagen te gaan posten om te kijken of zij mannelijk bezoek zou ontvangen na haar werk. Die week werkte ze tot 23:00 uur elke avond zo werd mij verteld.

De eerste dag ben ik bij daglicht wezen kijken hoe de woning gesitueerd was en om een goede positie vast te stellen om te observeren. Het bleek om een flat gebouw te gaan waar de vrouw op de begaande grond een appartement bewoonde. De centrale entree was goed zichtbaar vanaf de weg, echter was niet te zien naar welke woning de mensen gingen die binnen kwamen. Het appartement was vanaf de straat goed zichtbaar en ik kon zo de woonkamer inkijken. De volgende dag ben ik samen met een collega om een uur of 10 ’s avonds naar de flat gereden en hebben we positie ingenomen met zicht op de centrale entree. Na enige tijd verscheen er inderdaad een dame die voldeed aan het signalement dat ik van de opdrachtgever gekregen had.

Even later zagen we de lichten in de woning aangaan en werden de gordijnen dicht gedaan. Een gelukje voor ons was dat de gordijnen doorzichtig waren als er lampen in de woning branden. Tot een uur of 1 ’s nachts gebeurde er niets, om 2 uur vertrokken we. De volgende dag waren we wederom op dezelfde tijd ter plaatse en het ritueel herhaalde zich. Er leek weer niets bijzonders te gebeuren totdat er laat op de avond een onbekende man de centrale hal van de flat binnenliep. We konden niet zien naar welk appartement hij ging, maar binnen een minuut konden we hem waarnemen in de flat van de vrouw. Ze kusten elkaar uitgebreid en op zo’n manier dat we konden uitsluiten dat het broer en zus waren. De twee namen plaats op de bank die wij redelijk goed konden zien vanaf de straat en gingen verder met kussen en omhelzen.

Om circa half twee gingen de lichten uit en de man heeft het gebouw niet meer verlaten die nacht. De volgende dag ging het exact hetzelfde. Na een paar dagen besloot ik dat we voldoende wisten om de opdrachtgever op de hoogte te stellen van de feiten. Ik belde met het nummer in Amerika dat ik van hem gekregen had en kreeg Mevrouw Johnson aan de telefoon. Natuurlijk was ik zeer verbaasd over deze ontwikkeling en vroeg even later toen ik meneer Johnson aan de lijn had of hij wist dat hij niet tegelijk met twee vrouwen getrouwd kon zijn. Hij reageerde een beetje ongeïnteresseerd en vroeg mij naar de ontwikkelingen in Apeldoorn. Ik vertelde hem hoe het er uit zag en dat het niet anders is uit te leggen dan dat de vrouw in Apeldoorn een andere vriend had.

Hij leek niet echt verrast en vroeg mij het rapport met de uiteindelijke factuur te sturen naar een adres in Apeldoorn waar hij altijd logeerde als hij in Nederland was. Het waren goede vrienden van hem en die zouden de papieren wel bewaren tot hij weer in Nederland zou zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Ik heb het adres nog even gecheckt en het klopte met de gegevens zoals Johnson had opgegeven. Vier dagen later werd ik gebeld door een vrouw die vertelde een rapport over haar ontvangen te hebben en vroeg naar het waarom en natuurlijk nog veel meer. Ik schrok hier behoorlijk van en was bang dat ik het rapport misschien naar het verkeerde adres had gestuurd. Ik vertelde haar dat ik niet zou weten waar ze het over had en dat ik de telefoon doorgeschakeld had en dus niet op kantoor was.

Of ze mij die avond daar nog even over terug wilde bellen, dan zou ik op kantoor zijn. Natuurlijk ben ik direct naar kantoor gereden om alles na te kijken, het rapport was gewoon naar het door Johnson opgegeven adres gestuurd te zijn. Het was mij dan ook een raadsel hoe het bij die vrouw gekomen kon zijn. Om 8 uur belde ze mij die avond. Ze had allerlei vragen maar ik viel haar direct in de reden en vroeg haar hoe zij in het bezit was gekomen van die papieren.

Ze vertelde het van kennissen gekregen te hebben die op het adres wonen waarnaar ik het rapport gestuurd had. Ik heb haar toen duidelijk gemaakt dat de enveloppe dicht zat en dat het geadresseerd was aan meneer Johnson en dat er zelfs vertrouwelijk op stond. Daar had zij geen boodschap aan zei ze omdat het over haar ging. Ze voelde zich in haar privacy aangetast en zou aangifte gaan doen. Ik zei dat ze dat maar moest doen maar dat ze er rekening mee moest houden dat ons bureau niets gedaan had wat niet zou mogen maar dat zij nu duidelijk een strafbaar feit gepleegd had. Ook hier was ze niet van onder de indruk en vertelde dat haar vader rechercheur bij de politie Apeldoorn was en er met hem over zou praten. Ik zou er nog wel van horen. Natuurlijk heb ik gelijk de opdrachtgever gebeld en alles uitgelegd. Hij vond het wel best allemaal want met deze dame wilde hij toch niet verder.

Wel was hij erg kwaad op de mensen die de post voor hem afgegeven hadden bij zijn vriendin. Hij vroeg mij alles opnieuw te sturen maar dan op de datum dat hij zelf in Apeldoorn zou zijn. Ook zei hij nog dat hij besloten had gewoon bij zijn eigen vrouw te blijven. Een half jaar later belde hij mij met de mededeling dat hij gescheiden was en definitief in Nederland zou blijven. Hij had een nieuwe vriendin ontmoet en vroeg mij haar even te checken. Dat heb ik afgewezen met de mededeling dat hij dat maar via een relatiebemiddelingsbureau moest laten doen.

Van de geobserveerde vrouw, of van de politie heb ik nimmer meer iets vernomen.