Dwaling

Op een middag belde mij een meneer die vroeg of ik ook woningen check op afluisterapparatuur en/of verborgen camera’s. Op zichzelf geen ongewone vraag voor mij, regelmatig vragen mensen mij hun woning te sweepen zoals dat heet. Hij vertelde dat ook zijn telefoon werd afgeluisterd. Ik stelde dat hij dus nu met een andere telefoon belde… dat bleek niet het geval te zijn. Hij woonde in Hardenberg en vroeg of ik diezelfde dag tijd had om zijn woning te controleren. Dat kon wel en ik sprak af in het centrum van Hardenberg om eerst een en ander door te nemen. Het normale uurtarief was geen probleem.

Twee uur later was ik ter plaatse en ontmoette in een lunchroom een op Chriet Tytulaar lijkende man, compleet met snorloze ringbaard. Na de gebruikelijke beleefdheden vertelde hij mij een verhaal waarvan zelfs mijn wenkbrauwen gingen fronsen. Hij vermoedde dat de hele buurt hem weg wilde pesten en daarom onder andere zijn telefoon aftapte. Ik vertelde hem dat telefoons aftappen geen gebruikelijke actie van buren kon zijn omdat dat niet zo eenvoudig is en vroeg hem of hij feiten kon noemen waaruit dat zou blijken.

Verder dan dat hij na telefoongesprekken waarin hij locaties noemde en daarna bekende op die plaatsen tegenkwam kwam hij niet. De man, we zullen hem hier meneer Hulskamp noemen, gooide het gesprek op een andere boeg. Hij vertelde al enkele maanden op een ADSL aansluiting te wachten en de monteur van de KPN die al langs was geweest en zijn naam had genoemd, bleek later onvindbaar te zijn. Bij de KPN vertelde ze hem dat een monteur met die naam niet werkte bij KPN. Dus was ook dat opzet. Zijn computer werkte dus vooralsnog via een modem, maar zijn wachtwoorden waren gewist zodat hij niet meer online kon komen.

Nadat hij nieuwe wachtwoorden had gekregen kon hij niet meer online bankieren omdat het onderste deel van de Site niet zichtbaar was, ook een actie van zijn buren. Ik sweep zo ongeveer vier keer per jaar woningen van particulieren maar slechts een keer in de twee jaar is het geen geval voor een sociaalwerker of andersoortige hulpverlener. Zo ook nu weer. Ik probeerde meneer Hulskamp er van te overtuigen dat het zo’n vaart niet zou lopen en dat het wellicht allemaal toevalligheden zijn.

Die opmerking was duidelijk tegen het zere been, het was beslist geen toeval al lijkt het er wel op. Ik moest hoe dan ook mee naar zijn woning dan zou ik het zelf zien. Nadat ik hem uitgelegd had hoe een en ander technisch functioneert, vertrokken we naar zijn woning. Het bleek een slecht onderhouden rijtjes woning te zijn waar hij alleen woonde, zijn vrouw had hem 10 jaar geleden verlaten. Hij liet mij binnen via de carport waar een soort houten garagedeur in zat met een extra hangslot. Daarna ging de normale garagedeur open waar twee extra hangsloten op zaten. Toen gingen we door de achterdeur van de garage de tuin in, daar aangekomen zag ik een hele serie sloten op de achterdeur die in de keuken uitkwam. Drie ingebouwde sloten en twee extra zware hangsloten.

Hij was ruim 6 minuten bezig om de deur te openen. Eenmaal binnen verbaasde ik mij over de puinhoop, planten waren voorzien van een bedje van hun eigen bladeren en alle meubels lagen vol met allerhande spullen. Later bleek dat alle kamers in de woning er zo uitzagen. Wat mij wel opviel was dat er geen etensresten of afwas aanwezig waren, vandaar waarschijnlijk dat het er niet stonk. Na een klein uurtje had ik de hele woning op afluisterapparatuur gecheckt en natuurlijk niets gevonden. Mijn apparatuur wordt regelmatig gecontroleerd en getest, dus daar lag het niet aan. In een wandmeubel in de woonkamer stonden enkele schaalmodellen van luxe auto’s. Omdat er ook een draadloze telefoon in de buurt stond ging de apparatuur van mij even piepen. Ik vertelde Hulskamp dat dit door die telefoon kwam maar hij wilde dat zeker weten en begon direct met het slopen van een schaalmodel van een Porsche 911. Na enkele minuten was er slechts een hoopje onderdelen van over. Bij het raam aan de achterkant van de woning piepte de apparatuur twee keer wat ik niet kon verklaren. Met een zaklantaarn heb ik de hele gevel bekeken en onderzocht.

Het bleek de mobiele telefoon te zijn van Hulskamp die net enkele sms berichten kreeg toen ik de gordijnen en het raam controleerde. Ik vertelde dat aan Hulskamp maar die zag slechts een bevestiging van zijn vermoedens dat er dus afluister apparatuur in zijn woning was. Ik beëindigde mijn werkzaamheden en vertrok. Diezelfde dag maakte ik een korte rapportage en mijn declaratie. Enkele dagen later belde Hulskamp met de mededeling dat de gordijnen en gordijnrails bij het achterraam door hem waren verwijderd en hij was juist bezig het gehele raam inclusief kozijn te verwijderen. “Ergens moet die apparatuur toch verstopt zijn!”