Artnapping

Zelfs de Engelse spellingcontrole kent het bovenstaande woord niet. En toch is het in de branche waar ik in verkeer een veel voorkomend woord. Letterlijk “Kunst ontvoering”. Art (kunst) en Kidnap (ontvoering). Artnapping staat voor het gijzelen van kunstwerken tegen een losgeld, een bepaald percentage van de verkoopwaarde van de geroofde kunstwerken. Hierdoor perst men de verzekeringsmaatschappij af.

De verzekering is door de voordelige deal geneigd de politie buiten de geldoverdracht te houden aangezien dit sneller werkt en vaak de eis van de criminelen is. Via mijn Site k-2recherche.nl komen wel tips binnen die uiteindelijk betrekking hebben op artnapping. Zoals gezegd, de politie willen de criminelen er niet bij hebben, maar ze willen wel voorzichtig contact leggen met de verzekering. Voor mij is het “gewoon” werk en ik leg de contacten waar nodig. Wat dat betreft is het goed dat de pers, recent nog, nieuwsgierig is naar mijn werkzaamheden en regelmatig mij mijn verhaal laat doen op radio en in de kranten.

Het artikel op de voorpagina van het Algemeen Dagblad van eind juli deed wonderen voor wat betreft de naamsbekendheid. Ik kon daarna op vijf radiozenders een oproep doen voor informatie over de recent gestolen “Arda Boogers” van Piet Mondriaan. Het is bij dergelijke zaken belangrijk om geduld te hebben, zolang de roof nog regelmatig in de aandacht staat, zullen de criminelen er niet mee naar buiten treden. Maar op het moment dat ze dat wel doen, weten ze waar ze terecht kunnen. Gestolen kunst in de vorm van schilderijen komt bijna altijd weer boven water. Ook al duurt het soms tientallen jaren. Dit is anders bij bronzen beelden die een bepaalde metaal waarde hebben, deze worden ook gestolen om de oudijzerprijs. Gestolen (kostbare) schilderijen gaan vaak naar een land waar verjaring al na drie of zes jaar ingaat. Anders dan in bijvoorbeeld Nederland waar verjaring van dergelijke kunst pas na dertig jaar een feit is.

De kunstwerken zullen dan via allerlei stromannen bij een officiële handelaar of veilinghuis worden aangeboden in de hoop dat die niet in het Art Loss Register kijken. Als ze dit wel doen en het werk blijkt gestolen, dan begint het juridische spel van verjaring en het ter goeder trouw in bezit hebben, etc. Vaak komt er dan een deal met de eigenaar of verzekering en krijgen de (soms) medeplichtigen alsnog een leuk bedrag. Dit is maar een van de vele voorbeelden met wat er met kunstwerken kan gebeuren als deze eenmaal geroofd zijn.